Tercer dia a Playa del Carmen

Aquell dia ja no havia de fer tantes coses, doncs ja tenia efectiu, ja sabia com moure’m per Playa del Carmen i els voltants i ja havia visitat el que volia visitar segur, Tulum. De totes maneres cap a les 6 ja em vaig despertar, doncs lo de tenir persianes a les finestres és algo que no es veu enlloc fora d’Espanya, i per tant, a les 6 amb la llum ja em despertava. Vaig llegir notícies, vaig escriure el diari i vaig esmorzar. A les 9, com al dia anterior, ja sortia de l’apartament amb la intenció d’anar a alguna reserva natural o cenote. Els cenotes son forats a terra que permeten veure rius subterranis. Aquests forats es formen pel tipo de terra de la zona de la Riviera Maya i el Yucatán. Els Mayes creien que eren portes al inframon i per tant, era lloc de molts rituals.

Ja amb l’experiència del dia anterior, vaig arribar al centre molt ràpid, vaig anar a la parada i de seguida ja era al colectivo cap a Tulum, tot i que jo baixaria a només uns 10 km, a la reserva natural de Xcaret. A la mateixa carretera h havia un Shutlle de Xcaret que gratuïtament et portava fins a les portes de la reserva. Això ja em va estranyar, doncs ni a Akumal ni a Tulum ho feien, havies de caminar els 15 minuts que hi havia fins la costa. I tenia raó, l’entrada valia 2000 pesos, uns 90€, i a sobre deien que amb un dia no n’hi havia prou, que era millor dos dies, amb oferta per uns 140€ els dos dies. I això era l’entrada pelada, res de snorkel, n guies, ni transports, ni res. La culpa també va ser meva perquè no em vaig informar de com era Xcaret, per tant tampoc anava preparat per passar allà tot el dia, i menys encara, tenia dos dies per estar només a Xcaret. Entre això i que en aquest mateix viatge aniria a les Galápagos, que és com Xcaret però a lo bèstia, doncs vaig decidir no entrar-hi, hauria sigut tirar els diners i segurament el temps.

Vaig tornar a agafar el Shutlle que em va deixar a la carretera i vaig anar fins al Rio Secreto, un cenote que està a uns 500 metres de Xcaret. Allà ja pensava que no hi entraria, però com que estava al costat no costava res anar-hi. Pero efectivament, es tractava d’anar pel riu sota terra per veure les grutes, estalagmites, etc. Res que no hagués fet ja, i el fet d’haver d’estar tota l’estona dins l’aigua i anar amb un guia no m’agrada gens. Vaig preguntar si hi havia reserva natural i em van dir que si tot i que era molt difícil veure-hi animals, així que, vaig decidir tornar a Playa del Carmen. El viatge no havia servit per res, per sort els trajectes eren barats i només el fet d’anar amb els col·lectives ja era una experiència. De totes maneres ja sabia com era Xcaret i tinc la intenció d’anar-hi la pròxima vegada que visiti Mèxic.

Al arribar a la parada de Playa del Carmen vaig anar fins a un aviari, el de Xaman-Há, però no hi vaig poder arribar, fins i tot crec que ja ni existia, perquè ningú de qui vaig preguntar ho sabia i on se suposava que havia d’estar només hi havia unes comunitats de cases, privades com li diuen allà. Així que ja que estava al centre, vaig donar una volta per conèixer millor Playa del Carmen, sense haver pogut fer res del que tenia previst.

Cap a les 14h vag anar a buscar el colectivo que em deixava prop de l’apartament, i tot i que ja havia menjat un sandwitx dels que portava, vaig decidir acabar de dinar a l’apartament. Vaig arribar-hi cap a les 15h i abans d’acabar de dinar vaig mirar per Internet un cenote que estava a uns 3 km de l’apartament, però tancaven a les 15h, així que també descartat. Vaig dinar i vaig fer la migdia, que ja feia dies que no la feia.

Per la tarda vaig aprofitar per fer coses purament professionals, doncs ja portava quasi un mes de viatge i encara no ho havia fet, tot un rècord de desconnexió! Així també descansava una mica ja que cada dia em despertava encara mig cansat. Quan es porta aquest ritme almenys un dia a la setmana s’ha de descansar.

Ves al contingut