L’única companyia de llum, la CFE i que només havien d’anar a comprovar la instal·lació per poder donar d’alta tots 9 comptadors, passaven les setmanes sense que cap tècnic anés a comprovar res. I per acabar-ho de rematar, la Secretaria de Relaciones Exteriores i després d’enviar-lis tota la documentació necessària, em varen dir que tenien un problema tècnic i que de moment no podien tramitar la meva sol·licitud. Així doncs, no podia ni llogar els apartaments ni podia firmar el contracte de compra-venta. Era molt desesperant veure com passaven els dies i que res d’això avançava.

Pel que fa a la llum i després d’haver trucat dues vegades, finalment els de la CFE em van trucar per dir-me que ja havien anat a comprovar la instal·lació i que ja podía tornar a anar a l’oficina per donar d’alta els 8 dels 9 contractes que quedaven. Així doncs, el dia 1 d’octubre de 2020 i quan ja feia un mes que ho havia demanat, tornava a la CFE a donar d’alta 8 contractes de llum. Jo no tenia gens clar que anés tot bé però per sort i després de quasi dues hores, vàrem donar tots els contractes d’alta marcant així un punt important, doncs això era lo bàsic per poder començar a llogar els apartaments.

El mateix dia per la tarda la veïna ens va avisar que el tècnic ja havia passat pels apartaments per muntar els comptadors. I al dia següent vam anar a veure que tots els apartaments tinguessin llum i a parlar amb la veïna pel tema d’Internet. Pel que fa a la llum tot estava perfecte. Així doncs en dos dies havíem solucionat dos temes que semblaven no tenir solució i que eren imprescindibles per poder començar a llogar.

Això si, en les primeres factures que varen arribar vaig veure que un dels 8 contractes que vaig donar d’alta tenia el meu nom malament i que el que havien de canviar de nom des de l’antic propietari a mi, no estava canviat. Tocaria anar un altre dia a fer-ho. En qualsevol cas ja m’imaginava que no hauria quedat tot be, doncs van ser moltes coses i ja se sap que els treballadors d’aquests organismes ni son els millors ni son els mes motivats per a treballar be. El mes important és que tots 8 departaments tenien llum.

Pel que fa a la SRE, organisme de l’administració pública mexicana on havia de demanar el permís per a poder compra l’immoble, va seguir sense dir res durant, literalment, mesos. Suposadament era un mer tràmit administratiu en el què bàsicament jo havia de renunciar a l’ajuda del meu govern pel que fa a qualsevol problema amb l’immoble. Jo enviava la carta de renúncia firmada i ells m’autoritzaven a comprar l’immoble. Però després d’enviar tota la documentació necessària quan tot just portava una setmana a Mèxic, les setmanes passaven i el tràmit que per llei hauria de durar 5 dies, es convertia en un tràmit etern.

Ja em van avisar que degut a la pandèmia i a no sé quin problema tècnic, els terminis legals quedaven sense efecte. El que no em van dir mai, és quant es podrien arribar a allargar aquests terminis.

Jo havia planejat el viatge per un període de 2 meses, doncs donava per fet que amb 2 mesos hi hauria temps i de sobre de fer aquest tràmit i firmar el contracte, però finalment vaig estar a Mèxic 5 mesos i aquest tràmit no es va arribar a fer.

Havia reservat el vol de tornada per al dia 20 d’octubre de 2020, però quan quedava un mes per a la sortida del vol, Aeromexico, com ja m’esperava, m’avisava de que el vol quedava cancel·lat, doncs la ruta Ciutat de Mèxic-Barcelona l’havien anul·lada per culpa de la pandèmia i el corresponent tancament generalitzat de fronteres. Això si, ja m’han donaven un sense cost addicional per al dia 21 fent escala a Madrid, similar el que m’havia passat en el vol d’anada, però jo, en veient que els de la SRE no em deien res, els vaig dir que ja demanaria jo la nova data, doncs també degut a la pandèmia, encara no havia pogut fer el que havia vingut a fer.

Després el tema del vol es va acabar complicant molt fins al punt que vaig passar-me 5 mesos a Mèxic, i no tant esperant a què la SRE digués alguna cosa, sino per problemes amb l’agència i els recàrrecs que volia cobrar-me Aeromexico per demanar el vol de tornada en una data mes cara que la data del vol original.

En veient que el temps passava i que la SRE no em donava cap resposta tot i enviar-lis jo un recordatori cada cert temps, mes enllà de dir-me que intentarien accelerar el procés tot el possible, vaig decidir donar un poder notarial a una persona de confiança de Mèxic per tal que pogués firmar el contracte de compra-venta en nom meu.

Així que, previ pagament de $2500, uns 100€, vaig otorgar poders a un mexicà perquè firmés en nom meu i jo poder tornar a Espanya. Ja només quedava aconseguir un vol de tornada, doncs el que tenia havia estat cancel·lat per l’aerolínia i en aquell moment encara no era conscient del que em costaria aconseguir un nou vol.

Pel que fa al poder notarial, mai n’havia donat cap i mai havia estat en una situació similar, i em va sorprendre lo seriós que és tot plegat i la defensa que feia la notaria de mi, doncs al final estava donant un poder a una persona per a què pogués realitzar varis tràmits administratius i legals en nom meu i això és quelcom delicat. La qüestió és que en un primer moment, semblava que la notaria no li feia cap gràcia que jo, un estranger, comprés un immoble a Mèxic, i així ho vàrem notar tant jo com la meva persona de confiança. Però quan ja ens havíem vist tres vegades i ja ens disposàvem a signar el document les dues persones indicades, la cosa va canviar. Aleshores ella va fer de notaria i es va assegurar que jo entenia el que representava donar aquell poder i va insistir molt en els deures que tenia l’apoderat respecte de mi, insistint-li en 3 ocasions que m’havia de passar comptes de tot, sense excepció. Al final ella estava allà per assegurar-se que jo era plenament conscient del que feia i de vetllar pels meus drets, i tot i que en un primer moment semblava que no li queia massa be, el fet de veure la confiança que tenia amb un mexicà i que vaig pagar-ho tot en efectiu el primer dia quan encara no feia falta, suposo que la va fer canviar una mica d’opinió. En qualsevol cas vaig passar a ser com el seu fill, com deia la meva persona de confiança.

Skip to content