Tenir un espai dividit en 8 espais més petits i que es poden llogar per separat et permet poder guanyar més, doncs els ingressos totals obtinguts pels 8 departaments llogats seran més alts que si es llogués tot l’espai junt a una sola família. Però això evidentment té els seus inconvenients, sobretot haver de comprar 8 coses de cada, especialment el que més car és i tothom vol a Tuxtepec, els aires condicionats.

En un principi llogava alguns departaments amb aire condicionat i altres sense. Al principi un es va llogar sense aire condicionat, però conforme passava el temps quedava clar que la majoria el volien amb aire condicionat tot i que el preu del lloguer fos mes alt.

Dels 8 departaments, 3 tenien finestreta per posar-ne un d’aquells quadrats d’una sola peça. No són massa més barats que els de dos peces però almenys t’estalvies la instal·lació i haver de fer forats per les parets.

El primer que vaig posar va ser de dues peces amb instal·lació i ja va ser pels primers llogaters. Lo bo és que tot l’aparell més la instal·lació va costar $5.600, uns €220 al canvi del moment, 3 vegades menys del que em podria haver costat un de similar a Barcelona. Després, mica en mica, en vaig anar posant a tots els departaments fins a tenir-ne 8 en total, 3 de finestra i 5 normals comprats i instal·lats per la mateixa empresa. Ja no podia llogar departaments sense aire condicionat.

Aquesta va ser una despesa relativament alta i inesperada, almenys tan aviat, doncs ja tenia previst acabar posant aire condicionat a tots els departaments però no al cap de només dos mesos d’haver començat a llogar. De fet només això va suposar un 20% de totes les despeses que havia tingut fins aleshores, doncs tots 8 aparells mes les instal·lacions va ascendir a uns $36.000 (1.500€). Vaig poder contenir prou be la despesa gràcies a què un dels aparells de finestra me’l varen regalar i un altre va costar la meitat per ser de segona ma. Però el que mes marcava la diferència respecte a Espanya, era el cost de la instal·lació, doncs cada instal·lació mes el material costava uns 50€. Buscant, negociant i coneixent una mica el mercat, es podien aconseguir preus força baixos.

Les despeses inicials varen pujar força per aquest concepte però al final era quelcom que volia acabar fent i a mes aconseguia que la imatge general de Casa Nerea ara fos molt mes bona i donés la sensació de ser un lloc de mes categoria.

Ves al contingut