Quan tens 8 departaments, encara que siguin petits, necessites 8 unitats de vàries coses, i algunes força cares. 8 llits, 8 taules, 16 cadires, 8 neveres i 8 aires condicionats. Al principi alguns els tenia en lloguer sense nevera o sense aire condicionat a un preu inferior, però conforme passava el temps, vaig veure que la majoria de gent preferia pagar una mica mes però almenys tenir aire condicionat. Així que mica en mica vaig anar comprant 8 coses de tot.

Això si, les neveres eren de 2ª mà i encara varen sortir prou be de preu, entre 2500 i 3000 pesos de mitja, uns 120€ cada un, però els aires condicionats si que eren nous. Tot plegat va resultar ser despeses inesperades per a mi però mica en mica van anar quedant uns departaments ben bonics i complets amb els que ja tenia llista d’espera per tenir-los tots ocupats.

Almenys, pel que fa als aires condicionats, en vaig poder trobar uns de força barats i amb un cost d’instal·lació també força barats tot i que els instal·ladors deixaven molt que desitjar. Els aparells costaven $4500, uns 180€, i la instal·lació mes el material uns $1100 (44€). Això si, em vaig haver de queixar de com havien deixat els tubs perquè allò semblava que ho havia fet una quadrilla de rabiosos, amb uns forats enormes que els vaig dir que tapessin. Finalment ho varen deixar tot be i tots es departaments van quedar ben equipats.

Per una altra banda, els matalassos els vaig comprar a Bodega Aurrerá, una espècie de Carrefour però mes barat, tot plegat mes tipus magatzem. Allà els vaig trobar quasi tots 8 entre 1000 i 1200 , uns 45€. Finalment calia considerar les bases dels llits, les taules i les cadires, que va ser tot comprat a un parell de fusters que ho feien ells mateixos, i que tot i que senzill tot plegat, complia amb al seva funció i sortien prou be de preu. Les bases eren $1200 cada una, uns 48€, i les taules i les cadires sortien per $600 cada taula amb dues cadires, uns 24€. Cal tenir en compte que ens varen fer algun descompte amb les bases dels llits, les taules i les cadires pel fet de comprar-ne tantes, tot i que les vaig comprar en vàries tongades, doncs en un principi volia deixar algun departament buit de mobles per si algú el volia mes barat, però amb el temps vaig veure que mes del 95% el volien almenys amb llit i taula, i mes del 90% amb nevera i aire condicionat.

Així doncs, només en mobles, em vaig gastar uns $65.000, 2.600€ aproximadament. Realment menys del que es podria esperar per amoblar 8 habitacions amb nevera i aire condicionat inclosos. Això li caldria sumar la pintura per pintar tots els mobles de negre i la mà d’obra. De totes maneres, tots els mobles i electrodomèstics només van suposar un 40% aproximadament de totes les despeses que hi va haver els primers mesos, doncs el pati també va suposar un gruix important de les despeses, així com canviar la tela asfàltica de dos dels departaments.

Tot plegat mes o menys entrava en els meus càlculs en el moment de fer la compra, doncs ja vaig considerar uns 5000€ com a mínim per a fer lo bàsic per poder-los llogar, i per sort hi havia gent a Mèxic que ja sabia on comprar cada cosa i amb quin profesional contactar per a cada cas, cosa que em va ajudar molt, doncs aquestes coses moltes vegades es tracta de tenir experiència per tal de saber qui és el millor per a fer cada feina. Però en qualsevol cas la idea que tenia jo de deixar algun departament mig buit, la vaig acabar descartant al cap de 3 mesos quedant finalment tots 8 departaments ben equipats.

Skip to content