Des del primer viatge llarg que vaig fer a l’últim, el meu equipatge ha anat evolucionant després de cada un fins a acabar sent una maleta de cabina o una motxilla d’uns 45L, amb un pes total d’uns 9 quilos. Amb un equipatge així he estat 5 mesos de viatge sense trobar res a faltar, de fet portava com sempre un ordinador portàtil i fins i tot una maquina de tallar cabell, escalfador elèctric i tassa plegable per al cafè. Per tant, el primer que cal tenir en compte és que tot el que necessitem pot cabre en una petita maleta. Puc dir per experiència pròpia, que a meitat del que en un principi considerem essencial de portar a l’equipatge, no ho necessitarem en tot el viatge.

El primer viatge llarg que vaig fer (considero llarg almenys un mes) va ser a Edimburg amb el meu germà. En aquella ocasió vaig portar una maleta gran, de les que s’han de facturar obligatòriament. Si be és cert que anàvem a Escòcia en ple hivern, i per tant, havíem de portar roba d’abric, al final vaig portar un munt de coses de les que hauria pogut prescindir. Fins i tot portant roba d’abric, tot l’equipatge per un més hi cap en una maleta de cabina.

En el meu cas, d’entrada vaig portar massa jerseis, massa pantalons i fins i tot massa malles tèrmiques. Per molt fred que faci, amb tan sols dos jerseis n’hi ha prou per poder-ne portar un cada dia, doncs en la majoria de casos el jersei no s’ha de rentar cada dia. Amb els pantalons passa el mateix. I la resta, com samarretes o roba interior, jo n’acostumo a portar 7, per tota una setmana. Per tant, estiguis una setmana o 1 any de viatge, l’equipatge pot ser exactament el mateix.

En quant al calçat, sempre porto només unes sabates de les que poden servir per qualsevol ocasió, ja sigui per sortit a caminar o per anar a un sopar més elegant, i unes xancletes, que em serveixen pel carrer en aquells països més calorosos i per estar a l’allotjament una mica més còmode. D’aquesta manera amb tan sols dos parells de calçats cobreixo pràcticament totes les situacions en les que em podria trobar.

Tots tenim alguna mania o rutina que hem de fer cada dia estiguem o no de viatge. En el meu cas es prendre’m almenys un cafè pel matí abans de sortir de casa. Això, estant en un apartament és fàcil, però en un hotel ja és més complicat. Per aquests casos jo sempre porto un escalfador elèctric i una tassa de silicona plegable. Totes dues coses ocupen molt poc i ja em permeten gaudir d’allò que em resulta imprescindible. Per aquests casos cal buscar les eines més petites possible.

En els primers viatges encara no portava l’escalfador i em gastava massa diners en prendre un cafè cada matí a alguna cafeteria. Evidentment un cafè no és massa car, però quan en son 1 o 2 al dia en un viatge llarg on ja tens més despeses de les habituals, al final aquest sobre-cost es nota i val més eliminar-lo, a part de què prefereixo prendre el cafè ben aviat i abans de sortir de l’hotel que no pas al cap d’una estona d’estar-me preparant.

Pel que fa a la informàtica i altres aparells electrònics, en el meu cas m’és imprescindible portar un ordinador portàtil. Si aquest també és el teu cas, et recomano buscar-ne un que no pesi més d’1,5kg i si pot ser que sigui de 12″, d’aquesta manera ocuparà menys espai sense que afecti massa a la productivitat. Si en comptes d’un portàtil pots passar amb una tablet, doncs millor que millor, tot i que aquest no és el meu cas.

La resta d’aparells a portar es pot reduir molt gràcies al smartphone ja que gràcies a les aplicacions podràs cubrir pràcticament qualsevol necessitat.

Pel que fa al necesser i les medicines, cal portar aquells medicaments que es necessitin per seguir algun tractament o fins i tot algun per precaució, tot i que en aquest cas cal tenir en compte que a la majoria de llocs on anirem també podrem comprar medicaments per qualsevol problema que tinguem. De la mateixa manera, si fem un viatge de 3 mesos, evidentment no cal portar sabó pels 3 mesos, doncs per una banda en molts allotjaments ja te’l donen, i per una altra banda, igual que els medicaments, la majoria de coses les podrem comprar durant el viatge. En el meu cas, als primers viatges portava dos necessers entre productes de neteja i medicines, i en l’últim ja només en portava un, doncs amb el temps em vaig donar compte que moltes coses no les feia servir en tot el viatge i moltes altres les podia comprar a qualsevol lloc.

Per acabar, cal pensar en prendes de roba que puguin sevir en més d’una situació, com poden ser pantalons que poden ser llargs o curts, o jerseis que amés d’abrigar també son impermeables. D’aquesta manera estalviaràs molt lloc a la maleta doncs la roba llarga és el que ocupa més. Jo no em preocuparia tant de fer els típics trucs que t’ensenyen per Internet de fer petits sacs amb prendes de roba per tal de que ocupin menys. SI be és cert que poden ocupar menys, al final el que t’acaba penalitzant és el pes, per lo que t’has de centrar en portar menys coses i no pas en comprimir-les al màxim dins la maleta. Fent això només aconseguiràs portar una maleta que excedeixi del pes permès en qualsevol aerolínia.

Porta només el que sigui necessari, aprèn després de cada viatge quines de les coses que has portat quasi no has utilitzat, i gaudeix de la sensació de llibertat que dóna el fet de poder viure 3 mesos amb una sola maleta de cabina. T’adonaràs de la gran quantitat de coses que tenim i que no només no necessitem sino que ni tan sols trobem a faltar quan no les tenim.

Skip to content