Per trobar bones oportunitats sempre s’ha d’estar al mercat. Això vol dir que sempre s’ha d’estar pendent de les bones ofertes que puguin sorgir en qualsevol moment. Quan es pretén comprar qualsevol cosa per ara mateix, probablement no s’acabi fent la millor compra.

I això és el que intentava fer, estar sempre pendent d’una bona oportunitat i comprar quan aparegués, no abans.

Dos anys després de considerar comprar un immoble a Mèxic va aparèixer l’oportunitat que esperava. Vaig estar a punt en dues ocasions anteriors de fer la inversió, però per motius varis cap de les dues es va materialitzar. Gràcies a això vaig poder fer la inversió que finalment vaig considerar la millor de totes tres.

Des de Mèxic em van enviar l’oferta que ràpidament vaig considerar molt bona. Es tractava d’un terreny amb 8 estudis construïts. Un total de 360m2 de terreny i 160 de construcció. El preu indicat a l’anunci era de 1,450.000 pesos mexicans, uns 56.000€ al canvi d’aquell moment.

Era maig del 2020 quan veia aquesta oferta, és a dir, en plena pandèmia de la covid-19 i estat d’alarma decretat a tot Espanya. Aquesta pandèmia va afectar molt negativament el preu del petroli i per tan la cotització del peso mexicà, que es va devaluar a nivells mai vistos. En aquest moment estava a 1€ = $26. Era un moment complicat per comprar, doncs estàvem confinats, pero era el millor moment per fer la compra si pagava amb euros.

Al mateix dia ja vaig demanar a varis coneguts de Mèxic que anessin a veure la propietat, entre ells un arquitecte, i que intentessin saber perquè es venia. Al dia següent ja feien la visita.

La construcció estava bé. De fet el propietari era el mateix constructor que els va fer per quedar-se’ls ell, cosa que sempre és garantia de que els va fer tot lo be que va saber.

Al cap de pocs dies vàrem saber que es venien per problemes de salut del propietari. Així doncs ja sabia pràcticament tot el que necessitava saber per confirmar la intenció de comprar la propietat.

No havia passat ni una setmana des que vaig veure l’anunci que ja vaig fer una oferta. Aconsellat pels amics mexicans, vaig proposar $1,150.000. Tenia clar que farien una contraoferta. Jo estava disposat a acceptar automàticament una contraoferta de $1,250.000, doncs havia fet l’estudi de rendibilitat i, tot i pagar aquest preu, estaria amb una rendibilitat del 11% anual, molt per sobre del que es podia aconseguir a Espanya. De fet quasi triplicava la rendibilitat mitja a Barcelona.

Al dia següent, el propietari va fer una contraoferta de $1,200.000 que vaig acceptar, iniciant així tot el procés de compra que va ser molt especial degut a la pandèmia. Per una banda era un moment complicat per una gestió com aquesta però per una altra justament aquesta situació feia que l’oportunitat fos encara més bona, doncs el peso estava molt devaluat i els propietaris estaven més disposats a acceptar rebaixes. S’havia d’intentar.

Però un cop posats d’acord amb el preu, va venir el més complicat. De fet en certs moments la compra-venta va estar a punt de cancel·lar-se, fins i tot havent enviat ja els diners.

Skip to content