Quan els segons llogaters, la jove parella amb la filla petita a qui vaig poder ajudar una mica el dia que els van fer fora de casa de la mare d’ell, varen deixar el departament, no em varen dir que hi hagués hagut cap problema, ni aleshores ni durant la seva estada que va ser d’un mes tal com m’havien dit des d’un començament. Però quan ells ja havien deixat el departament i vaig poder entrar, vaig veure que el sostre estava ple d’humitats. Fins i tot en una paret s’estava caient la pintura i l’olor era insoportable. No vaig entendre com van estar allà vivint sense queixar-se, doncs ja no tan sols era la mala imatge que donava aquell departament per dins, sinó l’ambient irrespirable que hi havia allà dins que ni tan sols em deixava estar-m’hi mes de dos minuts. No podia entendre com havien estat dormint allà un mes i amb una nena petita. Vaig suposar que no s’havien volgut queixar de res pel fet que jo els hagués deixat ocupar el departament sense tenir ells encara els diners, però en qualsevol cas una cosa és no queixar-se per cosas sense importància i una altra no dir res d’unes humitats que fan que no es pugui ni respirar.

A part del greu que em va saber que haguessin viscut un mes en aquelles condicions, i mes amb una nena de dos anys, ja vaig començar a pensar en els diners que em costaria allò, doncs semblava que hi havia filtracions al sostre, cosa que no semblava barat d’arreglar. Una despesa completament inesperada i quan aquell departament ja estava reservat pel cap de només 8 dies!

Ràpidament em vaig posar en contacte amb un constructor del que ja tenia referències perquè anés el mes aviat possible a mirar quina era la causa de les humitats i que fes ja un pressupost. No calia que en busqués massa mes, doncs ja sabia que aquest era el mes confiable, i com que això s’havia de fer si o si, tan sols es tractava que fes el pressupost, aguantar l’espant i fer-ho.

Aquell mateix dia per la tarda ja estava el noi als departaments fent el pressupost.

Finalment l’espant va ser moderat. Ja donava per segur que serien com a mínim $10.000 (uns 400€), i que si fos només això estaria realment be, doncs s’havia de canviar la tela asfàltica de dos departaments (l’afectat i el del costat, doncs compartien sostre), que feien un total de 40m2 de tela i a mes calia impermeabilitzar un tot un mur que feia de paret posterior d’aquests mateixos dos departaments. La paret donava a un altre terreny per lo que haurien d’entrar al terreny del costat per poder pintar la paret per la part exterior.

L’endemà va venir el noi amb el pressupost. Eren $9.250 de material i $6.000 de mà d’obra, un total de $15.250. Al tipus de canvi del moment això representaven uns 600€, prou barat tenint en compte tot el que s’havia de fer.

Li vaig dir que ja podia començar quan volgués, a lo que em va respondre que havia de ser en una setmana que no plogués, doncs al posar la tela asfàltica aquesta no es podia mullar durant dos dies, i justament ara estàvem en plena època de pluges, per lo que tocava mirar previsions meteorològiques i esperar que deixés de ploure una mica, perquè plovia dia si dia no.

Fins al cap de 3 dies no es va poder treure la tela asfàltica antiga. Amb tot ja només quedaven 5 dies per a què el departament ple d’humitats s’ocupés juntament amb 2 mes. Jo tenia força clar que no donaria temps i que tard o d’hora hauria de trucar al senyor per dir-li que un dels 3 departaments no estava preparat.

Un diumenge de desembre i mig plovisquejant, treien la tela asfàltica. El dijous següent ja era 24 de desembre i dia en què venien els llogaters. El dilluns plovia i no es va poder fer res, però per sort el dimarts i dimecres pronosticaven sol tot el dia, per lo que tocava aprofitar i posar la nova tela asfàltica i impermeabilitzar les parets. El mateix dimarts ja estava tot fet, doncs el constructor es va endur quasi tota la plantilla, i dimecres ja vam poder anar a rascar les parets de dins i pintar per tal d’acabar d’eliminar les humitats que hi havia.

Mentre els treballadors assecaven i pintaven les parets, jo netejava els altres dos departaments. Un encara no s’havia ocupat mai i l’altre l’acabava de desocupar una parella que s’hi va passar 3 dies i varen quedar molt contents, fins el punt que van netejar tot el departament, només vaig haver de canviar els llençols.

En menys d’una hora ja havien rascat els trams de paret mes humits i l’olor d’humitat ja quasi no es notava. Quasi no m’ho podia creure però semblava que per l’endemà podria estar pintat i llest per ser ocupat. Lo important era que estava fent molt de sol per lo que la nova tela i la paret s’estaven assecant molt ràpid. El tema de les humitats és quelcom que em preocupa enormement i veure com s’assecaven i desapareixia l’olor em va donar una gran alegria.

Amb tot, aquell mateix matí havien instal·lat un aire condicionat en aquell mateix departament que ara estaven pintant i a mes n’havia comprat un altre de finestra en un altre dels 3 departaments que l’endemà s’ocuparien. Ara venia un noi a instal·lar uns recolzadors per aquest aire condicionat de finestra. Així que estàvem netejant, dos mes pintant i un altre clavant uns ferros a la paret. Per sort, tan els pintors com l’instal·lador varen sortir barats, concretament $550 entre tots, uns 22€.

A les 18h ja estava tot fet i els 3 departaments quasi nets i apunt per ser ocupats. L’endemà ja hi tornaria pel matí per acabar de repassar, doncs em volia assegurar que el de les humitats ja no feia olor. Però en qualsevol cas, i al contrari del que semblava tot just una setmana abans, tots 3 departaments van quedar llests pel dia 24 i les humitats havien desaparegut de les parets. Aquell dia vaig acabar força cansat però molt content de que finalment tots haguessin complert amb la seva part. L’endemà quedarien tots 8 departaments ocupats per primera vegada.

Skip to content