Aquest dia en principi havíem d’anar al Naranjal, un lloc a la vora del riu a uns 50 quilòmetres de Tuxtepec. I dic en principi perquè tot i que havíem quedat mai se sabia si finalment acabaríem fent lo planejat.

Ens vàrem despertar cap a les 8h, almenys jo, ja que havíem quedat cap a les 11h i jo sempre vull despertar-me 2 o 3 hores abans per prendre’m el cafè tranquil·lament mentre escric el diari, llegeixo correus, notícies, finances, etc.

Finalment si que hi vam anar però mes tard del previst, com era normal. Cap a les 13h va arribar en Chicho, la Lola i els nens. L’Emma i jo vam pujar al cotxe per lo que en un primer moment érem 8 en el cotxe. Vam anar fins a un supermercat on vàrem comprar begudes i gel i vam esperar a la germana de la Lola i la seva família. Quan van arribar l’Emmanuel i en Caleb van anar al cotxe amb ells, quedant ja només 6 al cotxe.

De camí cap al Naranjal vam parar a un restaurant a comprar el dinar. Allà vam veure com preparaven el cochinillo. 3 cochinillos sencers de cap a peus, empalats i donant voltes sobre una foguera. La imatge era una mica traumàtica però es passava de seguida en pensar amb lo bo que estarien. En Mario va comprar algo de menjar i vam seguir el camí.

Pel camí la Daira va treure uns materials amb els que feia collars, polseres i anells i les venia per uns 5 pesos. Aleshores l’Emma i jo li vàrem comprar una polsera i un anell que fent broma dèiem que era un anell de compromís. Així que, la Daida no només comprava llaminadures i les venia, sinó que també comprava materials bàsics per convertir-los en polseres i vendre-les per un preu força alt tenint en compte el que eren. Tenia un esperit emprenedor que mica en mica anava sortint.

Cap a les 13h vam arribar al Naranjal. Vam pagar els 10 pesos d’entrada per cap i vam aparcar al pàrquing de la zona i que ja estava a la vora del riu. El lloc era molt bonic, amb taules de fusta per la vora del riu que en aquella zona era força pla i ample per lo que era un bon lloc per banyar-s’hi. Una altra cosa seria que la temperatura de l’aigua no fos propera al punt de congelació.

Vam estar almenys 10 minuts per decidir-nos a quina taula posar-nos, doncs a la zona mes interessant n’hi havia una de buida però era difícil arribar-hi, doncs s’havia de creuar el riu que amb lo carregats que anàvem seria realment complicat. Primer la Lola i la seva germana van anar a aquella taula mentre en Chicho, l’Emma i jo miràvem per un altre costat. Amb tot, anàvem tots carregats de coses i cansava una mica anar d’una banda a l’altra entre roques, forats i aigua.

Finalment ens vam decidir per la taula mes inaccessible però potser en un lloc mes interessant que les altres. Per arribar-hi havíem de creuar el riu per un punt poc profund però força ràpid i amb roques molt lliscadisses. Mica en mica vam acabar de portar totes les coses fins la taula per començar a preparar el dinar.

El problema va ser ajudar a l’Emma a creuar el riu per aquelles roques, doncs no sé perquè te una por irracional a l’aigua, i tot i que en aquell tros el riu baixava una mica fort, feia menys d’un pam de profunditat i les roques no relliscaven tant.

Al cap d’uns minuts llargs vam creuar i vam arribar a la taula. A diferència de Yetla on vàrem fer una barbacoa, aquí ja portàvem el dinar fet per lo que no hauríem d’esperar tant per començar a dinar. Portàvem espaguetis i carn ja tot preparat, i com sempre cerveses a punta pala. De fet abans de començar a dinar ja ens havíem pres dues cerveses cadascú.

Vam menjar primer en Chicho, la Lola, l’Emma i jo mentre els altres es banyaven. Els nens van venir poc després. En uns 20 minuts vam acabar de dinar, doncs no hi havia tanta carn com a Yetla, que ens vam passar, i a mes ja estava feta, per lo que tampoc hi havia la barbacoa.

Després de dinar vam seure a les cadires per descansar una estona, tampoc massa, i després vam anar una estona al riu. De fet quasi tothom es va banyar, fins i tot jo hi vaig anar tot i que no em vaig mullar tot. Això si, com era d’esperar l’aigua estava gelada.

L’Emma i jo vam anar a una zona on es veia que es podia entrar al riu mes fàcilment i hi vàrem anar entrant, molt a poc a poc ja que l’Emma va tardar moltíssim per acabar de posar els peus a l’aigua. L’aigua era freda però aquella zona era poc profunda, de fet podies creuar el riu sense que cobrís completament en cap moment. A mes hi havia molts peixets que no paraven de picotejar els peus, suposo que en busca de pells mortes…

Al cap d’uns minuts va venir en Chicho que també es va tirar al riu i ja estàvem allà quasi tots, tot i que la zona era ample per lo que teníem molt espai entre nosaltres. Amb l’Emma vam anar caminant un tros fins que jo vaig sortir una estona, doncs tampoc em volia mullar del tot i ja portàvem una estona allà de peu sobre les roques.

Mentre l’Emma seguia al riu, jo vaig seure a la taula on hi havia en Mario i la seva dona dinant. Ja estaven acabant i em van dir que seiés allà amb ells. En Mario és una persona que li agrada parlar de temes molt interessants, ja siguin econòmics o geopolítics. Posa molt interès quan li explico coses d’Europa o d’altres països que hagi visitat. L’última vegada, a Yetla, vam parlar de vàries coses però vam deixar la conversa a mitges, i ara la volia seguir. Vam seure, vam agafar unes cerveses i vam estar xerrant mentre els altres seguien al riu.

Em va preguntar sobre Tailàndia, Hawaii i en general pels llocs on havia estat. Vam seguir parlant una estona de la conquesta, doncs a diferència de la sensació que em va donar el 2016, el primer any que visitava Mèxic, encara hi ha certa recança cap a Espanya pel que va passar durant aquella època. Vam seguir parlant de la immigració i de la culpa que te Europa en aquest aspecte, doncs va ser un continent colonitzador que en quasi tots els casos va deixar les colònies ben espoliades i abandonades, provocant les grans migracions que hi ha actualment.

En un moment donat, la dona d’en Mario em va preguntar sobre una llegenda urbana que corre per Mèxic i que diu que els francesos es dutxen poc. Em va preguntar si era cert i abans que li pogués respondre ja vaig veure que en Mario feia cara de circumstàncies per després dirigir-se a la seva dona per dir-li que estàvem parlant de coses interessants i que no ens fes perdre el temps fent preguntes estúpides. Jo per treure ferro i abans que comencessin una possible discussió, vaig dir que aquestes coses eren llegendes urbanes sense cap fonament.

Al cap d’una estona van arribar en Chicho i la Lola mentre l’Emma encara seguia al riu amb un conegut que hi havia a la taula del costat. Vam estar xerrant sobretot de viatges, conquestes, etc., temes en els quals estàvem força d’acord i després de temes mes trivials per riure una estona.

Cap a les 17h l’Emma ja va sortir del riu, havent-la d’ajudar, doncs igual que per entrar, va estar 10 minuts per sortir. Te una por exagerada a l’aigua. Aleshores vam anar a donar una volta pel poble del Naranjal, que és un poble de dos carrers i 4 cases.

El poble estava al mateix costat del riu en el que estàvem, per lo que no vam haver de creuar-lo. Primer vam anar fins a un pont molt estret, de mig metre aproximadament i fet amb un parell de fustes però que l’Emma no es va atrevir a creuar, de fet es va quedar a poc mes d’un metre de l’inici. Al cap d’uns minuts van venir en Chicho, la Lola i els nens que si que van creuar-lo i es van fer unes fotos.

Després l’Emma i jo vam començar a caminar pel carrer que anava pel costat del riu veient les 4 cases que hi havia fins arribar a una cruïlla on semblava que l’altre carrer anava fins a un embalat o quelcom similar, en qualsevol cas una estructura força gran tenint en compte lo petit que era el poble.

Vam estar uns 15 minuts caminant per un parell de carrers saludant als 4 locals que ens vam creuar i contemplant el riu i els galls que hi havia a quasi cada casa. Al cap d’una estona vam donar mitja volta i vam tornar cap a la zona de taules. Eren quasi les 18h per lo que vam estar una estona mes bevent mes cerveses fins cap a les 19h que va començar a ploure i vam començar a recollir. Igual que a Yetla, la pluja en va precipitar la recollida, de totes maneres ja era l’hora que volíem començar a marxar doncs a les 20h es començaria a fer fosc.

En Mario i la Lola van portar els dos cotxes fins al carrer que quedava mes a prop de la taula per a carregar-hi totes les coses mes fàcilment, incloses cadires i neveres. Un cop tot carregat vam iniciar el camí cap a casa, com no, amb una cervesa cadascú dins, també el conductor és clar.

Molt a prop encara del riu hi ha una zona de ramaderia on hi pasturen vaques. Moltes estaven enmig del carrer. La majoria s’apartaven prou ràpid però algunes tardaven una bona estona en moure’s, se les havia de pitar i fer llums per tal que es moguessin. A mes n’hi havia un munt, almenys en vam veure un centenar de les quals amb 5 o 6 vam haver d’esperar a què s’apartessin de la carretera.

Cap a les 20:30h arribàvem a casa. Jo estava força cansat, no tant per un gran esforç físic fet, sinó perquè tanta calor em debilitava molt, doncs a diferència de Yetla, al Naranjal hi fa mes calor i sobretot molta xafogor.

Vam descansar una estona a l’habitació i vam comentar de demanar uns antojitos per a sopar, però quan tot just ho estàvem parlant, en Chicho va enviar-li un missatge a l’Emma comentant-li que també en volien demanar, però finalment, entre tots dos van decidir d’anar directament al restaurant a sopar ja que els antojitos no arriben massa be a casa. A mi no em feia gens de gràcia anar-hi ja que allà era fàcil trobar-se al JC i la veritat és que encara no tenia massa ganes de trobar-me’l. A mes, a part del cansament, em començava a fer un mal de cap molt intens i molest per anar enlloc. En qualsevol cas vaig acceptar perquè la veritat és que tenia ganes d’anar a sopar als antojitos i vam anar cap allà amb el cotxe d’en Chico. També venien tots els nens excepte l’Emmanuel.

Cap a les 21:45h arribàvem al restaurant. Jo el primer que vaig fer va ser mirar si veia el cotxe d’en JC. No el vaig veure per lo que no vaig dir res. Però quan en Chicho va aparcar el cotxe al darrere de l’únic que hi havia allà aparcat, de sobte va dir que en una taula hi havia en JC.

Ja estaven mig baixant quan jo vaig dir que no anava, que anessin ells però que jo tornaria a casa. Primer ens vam quedar uns segons allà mirant fins que l’Emma i en Chicho van dir que aniríem a un altre lloc. Jo ja no vaig dir res perquè la veritat és que ja no sabia ni que dir. La veritat és que en Chicho va reaccionar molt be, li va dir al Caleb que no baixés del cotxe que aniríem a un altre restaurant sense ni preguntar què passava, que no sé si ho sabia o no. En qualsevol cas va proposar un altre lloc i vam anar cap allà. Això si, l’Emma feia una cara que ja tenia clar que a casa em diria alguna cosa. Jo sabia que no hauria d’haver-hi anat, de fet ja tenia un pressentiment abans de sortir de casa.

Al cap d’uns 5 minuts vam arribar al restaurant que havia dit en Chicho. Vàrem entrar i vam demanar. Era un restaurant de tacos i tostadas on l’Emma i jo no hi havíem anat mai. Segons el cambrer les tostadas eren petites així que en vaig demanar 4 i a mes 2 tacos que finalment en van ser 4, sent qui mes quantitat de menjar es va demanar.

I quan les varen portar vaig poder comprovar que eren segurament les millors tostadas que havia provat mai. Eren molt petites però molt carregades de carn i molt bones. A mes portaven la salsa i formatge com quasi totes, però sobretot la diferència era la quantitat de carn que portaven, tanta que la tostada quasi no aguantava el pes. Al final em va venir mes de gust aquelles tostadas que els antojitos, doncs d’antojitos ja n’havíem menjat el dia anterior.

Finalment el sopar va anar molt be tot i el que havia passat. En aquell moment ja ningú ho recordava i només comentàvem lo bo que era el menjar en aquell restaurant i lo be que ens ho havíem passat al Naranjal. A mes jo acabava de descobrir un dels restaurants que mes m’havien agradat de Tuxtepec. Llàstima descobrir-lo a menys d’una setmana de marxar, però en fi, segurament algun dia tornaria a Tuxtepec i a aquest restaurant.

Vam acabar de sopar i ells van pagar-ho tot, cosa que em va saber greu perquè jo havia demanat molt menjar, precisament perquè donava per suposat que cadascú es pagaria lo seu. Es cert que aquell dia cadascú estava pagant una cosa, però si ho hagués sabut hauria demanat menys.

Eren quasi les 23h quan marxàvem del restaurant que ja eren a punt de tancar, arribant pocs minuts després a casa i quedant-se ja cadascú a casa seva. Després d’aquest dia tant llarg i ben aprofitat ja no teníem ganes de res mes. Vam anar a l’habitació a estirar-nos mentre miràvem Netflix fins cap a les 12 de la nit que ens vàrem adormir.

I així acabava aquest dia que jo ja em prenia mig d’acomiadament, sobretot amb la família de la germana de la Lola que segurament ja no tornaria a veure. Havia passat molt bones estones amb en Mario tan aquest dia com en dies anteriors i sempre sap greu acomiadar-se així sense saber exactament quan ens tornarem a veure o fins i tot si ens tornarem a veure. En qualsevol cas estava coneixent molt bona gent i molt interessant a Mèxic i la intenció era tornar-hi l’any següent. Dies com aquest feien que aquest ja fos la tercera vegada que visitava Mèxic, i segurament no en seria l’última.

Skip to content